Renoverning dag 10 – Superfix vs Boardfix

June 17th, 2009

Så, dag tio av renoveringen. Måste säga att större delen av dagen har gått som planerat. Vi har slipat fönstar, slipat lister, handlat grejjer, käkat skräpmat och limmat gips. Vid det här laget har vi tröttnat på Kryddan, vår lokala pizzeria, och har börjat med redig byggarmat. Gatuköket. Ett snabbt öga genom menyn så ser vi att vi kommer kunna äta här resten av semestern utan att behöva äta samma sak två dagar! Toppen!
Om det är någon som känner behovet att ta med sig matlåda över till lägenheten vi 1-tiden, så feel free. Vi kan byta mot ett munskydd, skyddsglasögon och en slip. Eller en hink spackel och en spackelspade.

Dagens bilder
Här ser ni vår nya vägg! Båda sidorna av den. Ni kan läsa mer om limning av gipsväggar i veckans test av Byggarn längre ner. Och det är inte ett jättetuggumi Sandra har fått under foten. Även om det stundvis under dagen kändes som att jobba med ett.

Veckans test
Idag gör vi en test av Superfix och Boardfix för limning av gipsskivor. Två likvärdiga produkter men den ene är en generell fix (Superfix) och den andra är gjord för just skivlimning (Boardfix). För att Superfixen ska klara skivorna har den i veckans test blandats med 80% Fixbinder och 20% vatten. Boardfixen har (enligt förpackningen) blandats med 100% vatten. De två produkterna är inhandlade på var sitt byggvaruhus efter inrådan av experterna där.  Låt oss kalla byggvaruhusen BH (Superfix) och HB (Boardfix).

Utförande
Testen utfördes genom att de båda fixarna först blandats och sedan applicarats på var sin likvärdig vägg (var sin sida av samma vägg faktiskt…). En gipsskiva fixerades efter detta på plats.

Blandning
Båda produkterna var lika smidiga att blanda. Cementvisp för borrmaskin rekommederas för båda. Prudukterna blandades enligt beskrivning på paketet för första gipsskivan, och på känn för andra och tredje gipsskivan. Det visar sig att ingen av produkterna går att använda tillfredställande om vi följde blandningsanvisningarna på förpackningarna.

Dryghet
På denna punkt är de båda gipslimmen likvärdiga, ca 30 kg för en vägg. Boardfixen blir med en freestyleblandning drygare, men eftersom du kommer misslyckats katastrofalt med första gipsskivan och måste riva ner fixen och börja om, så kommer de extra kvm/kg snabbt gå åt.

Användning
Det är här de två fixarna skiljer sig åt markant. Med en arbetstid på 3-4 timmar är Superfixen mycket lätt att jobba med, mot Boardfixens 45 minuter (från att pulvret kommer i kontakt med vattnet kan man tro…) som gjorde arbetet med denna rent stressfullt. Problemet med 45 minuter är att gipsskivan måste sitta på väggen redan efter 5 minuter för att fixen ska bita. Resultatet blev att vi nu har stora klickar med Boardfix högt som lågt. Ni vet som det blir när man inte hinner låta cementvispen varva ner innan man drar ur den ur hinken och man måste börja spackla. Genom att blanda ca 20% mer vatten i Boardfixen löste vi problemet med att den torkar för fort, men vi hade istället en ganska lös, svårarbetad sörja att försöka få upp på väggen. Note to self, det är ännu viktigare att inte dra upp vispen för tidigt när fixen är ännu vattningare…

Hållfasthet
Superfixen suger tag i gipsskivorna direkt och släpper inte tagen. Här kunde vi sätta upp hela väggen utan fixeringsskruv. Bara att trycka på plats. Skruv användes bara på sista biten eftersom väggen var sne. Boardfixen däremot behövde flera fixeringsskruv för varje skiva för att hålla sig på plats, och blandad enlig förpackningen biter inte fixen tag i skivan ordentligt. Den biter inte alls faktiskt. Som Spindelmannen på en oljad glasruta. Lönlöst.

Pris
Eftersom Superfixen krävde Fixbinder för skivsättning blev priset på denna ca 35% dyrare. I det här fallet är dock båda två svindyra.

Slutsats
Det högre priset lönar sig verkligen. Superfix med Fixbinder klarar biffen strålande. Boardfixen fungerar hyggligt efter lite trixande och trial n’error. Men det blev helt enkelt en söligare historia. 

Nu återstår det bara att se hur länge skivorna sitter kvar…

Comments are closed.